A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
MRAE 2019 Pécs

30 évesek lettünk!

  • +36-72-242-312

  • 7623, Pécs Rét utca 2.

subheader background

Blog

Adminisztrátor

  • Fejlesztés

Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program

nkfi

Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program   NVKP_16

"A" alprogram (Kiemelkedő halálos kockázattal járó betegségek gyógyításának eredményességét lényegesen javító nemzeti program)

 

Neurelaxin, az első neuron nyúlványnövekedést serkentő hatóanyag: stroke és más agyi rendellenességek helyreállítását elősegítő vezérmolekula kifejlesztése

 

A projekt időtartama: 2017. április 1. – 2020. december 31.

 

Felfedeztük, hogy a miozin II fehérje közvetlenül irányítja az idegsejt nyúlványok növekedését és a szinapszisok szerkezetét, ami a tanuláshoz és regenerációhoz szükséges agyi plaszticitást hozza létre.

 

Jelenleg kezünkben van az általunk a világon elsőként kifejlesztett és szabadalmaztatott Neurelaxin-A hatóanyag, mely a nem-izom miozin II gátlásán keresztül specifikusan serkenti a neuron nyúlványnövekedést és a nyúlványok közötti kapcsolatok létrejöttét.

 

Felfedezésünk és szabadalmaztatott molekulánk egyedülálló lehetőség arra, hogy kifejlesszük az első olyan gyógyszert, amely az agyi plaszticitást közvetlenül növeli. A NEURELAXIN lehet az első hatékony gyógyszer, amely a nyúlványnövekedés és új kapcsolatok létrejöttének elősegítése révén alkalmas a neuronális kapcsolatok deficitjén alapuló betegségek és agyi károsodások ( stroke, aszfixia, neurodegeneratív betegségek ( Alzheimer, Parkinson)) helyreállítására és az agyi regeneráció serkentésére.

 

Projektünk célja egy hatóanyag prototípus, ún. fejlesztési jelölt előállítása.  Ennek érdekében kutatói konzorciumot valamint tanácsadói testületet hoztunk létre.

 

A projekt három éve alatt a gyógyszerfejlesztési kaszkád három preklinikai stádiumát: a hit finding, hit-to-lead és lead optimization szakaszokat fogjuk véghezvinni, az iparágban bevett módszerek alkalmazásával. A projekt kimenetét képező fejlesztési jelölt, mint termék célcsoportja a CNS területen érdekelt gyógyszeripari vállalatok.

 

A fejlesztési jelöltünkből piacra jutó gyógyszer végső hasznosítói világszerte az agyi károsodásokat elszenvedett betegek lesznek, akik az új gyógyszer révén egy eddig nem létező, a kezelésükben áttörést hozó segítséghez juthatnak.

 

A projekt részletes bemutatásához látogasson el a www.motorpharmacology.com weboldalra.

 

A projektben elnyert támogatás összege (Ft): 1 490 835 338

A projekt összköltsége (Ft): 1 788 596 180

 

Konzorciumi tagok és azok összköltsége

ELTE: 826 000 000

Printnet Kft.: 452 715 681

Neuro CT Kft.: 396 856 412

Soneas Kft.: 113 024 087