A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
MRAE 2019 Pécs

30 évesek lettünk!

  • +36-72-242-312

  • 7623, Pécs Rét utca 2.

subheader background

Blog

Adminisztrátor

  • Sajtómegjelenés

A BAMA cikke a Pécsi Diagnosztikai Központról

Az időben elvégzett képalkotó diagnosztika életet menthet. A Pécsi Diagnosztikai Központ komplex képalkotó szűrőprogrammal áll azon ügyfelei rendelkezésére, akiknek fontos az egészségük.

 

A gyógyításban az egyik legkegyetlenebb mondat így hangzik: „későn ismerték fel a betegséget”. Holott a tudomány ma már lehetővé teszi az egészen korai diagnózis felállítását is – a Pécsi Diagnosztikai Központban (PDK) éppen erre fókuszálnak.

 

– A gyógyulásban mindig kulcskérdés, hogy mikor sikerül egy adott betegséget felismerni – mondta dr. Dóczi Tamás, a PDK ügyvezető igazgatója (képünkön). – Ráadásul mindannyian tudjuk, hogy az egészségügyi ellátás minden frontján drágulás tapasztalható: többe kerülnek a gyógyszerek, a gépek, a vizsgálatok. Éppen ezért arra már nem marad sem forrás, sem energia, hogy a megelőzésére is odafigyeljünk. Ez azért nagy baj, mert az egészségmegőrzés, illetve gyógyulás szempontjából döntő a betegségek korai felismerése. Azt szoktam mondani, hogy magánfinanszírozásban nálunk egy fél adriai nyaralás árából kijön egy olyan prevenciós célú szűrőcsomag, amely a kóros eltéréseket keresi, és átfogó képet ad testünk, szerveink állapotáról. Jól tudjuk, hogy amikor a betegnek már tünetei vannak, akkor a kezelés sokkal bonyolultabb, hosszadalmasabb és költségesebb is.

 

 

 

A Pécsi Diagnosztikai Központban előzetes időpont-­egyeztetés után, néhány napon belül, nyugodt, kényelmes körülmények között, a legmagasabb színvonalú képalkotó diagnosztikai berendezésekkel vizsgálják meg a betegeket.

 

Miközben a magyar egészségügy legtöbb szereplőjénél komoly problémák vannak a finanszírozással, s emiatt a gazdasági stabilitás is kérdéses, a pécsi intézetben ennek nyomát sem látjuk. Ennek oka a kiegyensúlyozott gazdálkodás, a magasan kvalifikált humán erőforrás, a tulajdonosi szemlélet miatti hatékonyabb működés – és nem utolsósorban az elkötelezett kollégák tetszik lehetővé az eredményes működést.

 

– Korszerű, megbízható képalkotó gépparkot működtetünk – tette hozzá Dóczi Tamás. – Ügyfeleinknek képalkotó diagnosztikai szűrőcsomagjainkkal speciális, adott tünetcsoportra kidolgozott vizsgálati protokollt ajánlunk. Ezek a vizsgálatok alkalmasak arra, hogy kizárjanak súlyos elváltozásokat, felderítsék a háttérben álló morfológiai, képalkotó diagnosztikai eszközökkel kimutatható okokat, ezzel segítve a betegségek korai felismerését, s egyúttal a vélt bajok kizárását is. Egyrészt ha valakinek rendszeresen fáj a feje, feledékenység gyötri, gyakran zsibbad a keze-lába, vagy szédül, netán derékfájás kínozza, a nálunk végzett MR-vizsgálatokkal meg tudjuk állapítani a baj pontos okát. Másrészt ha ügyfelünk egyszerűen csak egészségtudatossága okán ismerni szeretné szervezete aktuális állapotát, választ tudunk adni kérdésére. Továbbá ha tünetmentes állapotban fedezünk fel egy daganatot, akkor az adott szerv teljes funkcióját nagy eséllyel meg tudjuk őrizni. Ezzel szemben ha a páciens komoly tünetekkel érkezik, nyilvánvalóan a betegség már „kiharapott” belőle valamilyen képességet. Ekkor már nagyon kicsi az esélye, hogy az elveszített funkciót visszaállítsuk, és a beteg azt is elfogadja, hogy legalább a megmaradt szinten őrizzük meg az egészségét.

 

Magas színvonalú kutatások

 

A Pécsi Diagnosztikai Központ immár több mint két évtizede a magas szakmai színvonalú egészségügyi szolgáltatás elkötelezettje. Hazánkban a CT/MRI képalkotó diagnosztikai kapacitás hozzávetőlegesen 35-45%-át a magánszolgáltatók, és körülbelül 50-60%-át az állami szolgáltatók adják. A magánszolgáltatók költséghatékonyak, az általuk termelt profitot azonban részben kiviszik az egészségügyi rendszerből. Az állami szolgáltatók tipikusan kevésbé költséghatékonyak, jellemzően veszteséget termelnek kórházuknak. A Neuro CT Pécsi Diagnosztikai Központ Kft. (PDK), amely felerészben közhasznú alapítványi, felerészben pedig magántulajdonban van, és körülbelül 2%-át adja a hazai MRI/CT teljesítménynek, egy olyan modellértékű „hibrid”, amely költséghatékonyságban felveszi a versenyt a magánszolgáltatókkal, ennek megfelelő profitot produkál, amelyet csaknem 100%-ban visszaforgat a saját eszközeinek és működésének fejlesztésére. A PDK további jelentős előnye, hogy lehetővé teszi az eszközigényes élettudományi kutatások magas színvonalú művelését. A PDK impaktfaktor-összege (ez az a szám, amely objektíven és mérhetően mutatja egy intézmény tudományos színvonalát) az elmúlt 10 évben 273 volt, ami messze meghaladja egy átlagos egyetemi képalkotó kutatóközpont teljesítményét. A PDK által termelt profit tehát a magyar tudományt finanszírozza, a magán működési forma így jó hatékonysággal, száz százalékban közösség érdekét szolgálja.

 

Pécsi Diagnosztikai Központ

 

7623 Pécs, Rét utca 2.

30/993-1816; 72/213-169

e-mail: info@neuroct.hu

www.diagnosztikaikozpont.hu

www.facebook.com/pecsidiagnosztikaikozpont

 

Dóczi Tamás

 

  • a Magyar Tudományos Akadémia tagja;
  • 1992–2014: a Pécsi Idegsebészeti Klinika igazgató professzora;
  • 2015-től a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója;
  • az Európai Idegsebész Társaságok Szövetsége volt alelnöke;
  • a Magyar Idegsebész Társaság volt elnöke;
  • „Kiváló Orvos”;
  • Pécs város „Pro Communitate” díjasa;
  • Szent-Györgyi Albert-díjas;
  • a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozat kitüntetettje.

 

Forrás: bama.hu - Az időben elvégzett képalkotó diagnosztika életet menthet